Grener

Som med alle andre konkurransesporter har også karting ulike grener. For karting er grenene delt inn i tre ulike format: sprint, utholdenhet og speedway. De tre grenene krever forskjellige kvalifikasjoner fra kjørerne, og byr dermed på ulike utfordringer.

Sprint

Sprint-løp finner sted på gokart-kretser som ligner på mindre veibaner. Kretsene har både venstre- og høyresvinger, og sporene strekker seg fra 400 meter til over 1600 meter i lengde.

Sprint-grenen består typisk av en serie kortvarige løp, som strekker over et mindre antall etapper. Som navnet tilsier, er det farten som er viktigst i denne grenen, og de raskeste sjåførene i de innledende rundene kvalifiserer seg til finalen. I finalen kåres vinneren basert på en rekke ulike elementer som alle gir poeng. Som i de innledende rundene er farten viktig, og varigheten av et løp er som regel ikke mer enn 15 minutter.

FIA-mesterskap, inkludert det årlige verdensmesterskapet i karting, tar i bruk denne grenen.

Utholdenhet

På internasjonalt karting-språk kalles denne grenen for «endurance» som direkte oversettes til utholdenhet på norsk. Som navnet tilsier varer denne grenen betydelig lengre enn sprint-grenen. Gokart-løp innen utholdenhet er minst 30 minutter lange og kan vare i mer enn 24 timer, med én eller flere kjørere involvert. Innen utholdenhet er kjørerens konsistens, pålitelighet og strategi ansett som viktigere enn farten.

I USA kalles denne gokart-grenen for «Enduro», og deles inn i to kategorier. «Sprint Enduro» er den kortere varianten, og varer normalt sett i 30 minutter. «Laydown Enduro» er den noe lengre varianten og tar vanligvis 45 minutter. Begge grenvariantene går kontinuerlig uten stopp eller pauser. Enduro-løp arrangeres på baner av typisk motorsport-størrelse, som er mellom 2.4 og 6.4 km lange.

Rundt omkring i verden arrangeres det også 24 timer lange maratonløp innen utholdenhet. Det mest berømte av disse døgn-løpene er 24-timersløpet i Le Mans («24 heures du Mans») som har blitt holdt siden 1986 i nærheten av Le Mans i Frankrike. Løpet er en årlig begivenhet som trekker publikum fra både nært og fjernt til å beskue denne utrolig krevende sportshendelsen.

Speedway

Speedway er den siste av de tre store karting-grenene, og skiller seg fra de to andre variantene i formen og lengden på banen. Løp innen denne grenen gjennomføres på asfalt-baner som strekker seg fra 160 til 400 meter i lengde. Sporene består vanligvis av to rette og fire venstrevridde hjørner. Det finnes få symmetriske baner, og vanligvis ligner en speedway-bane et egg eller en trekantet oval.

Speedway-løp går vanligvis over 4 runder men kan strekke seg opptil 20 runder i enkelte sportsbegivenheter.

Visste du at..?

  • Ingen nordmann har noensinne vunnet verdensmesterskapet i karting.
  • Blant skandinavere har kun to dansker (Jorn Haase i 1984 og Jan Magnussen i 1990) og én svenske (Johnny Mislijevic i 1996) stukket av med seieren.
  • Italienerne holder rekorden for flest verdensmestere innen sprint-grenen, med 24 seire siden 1964.
  • Banen som brukes i 24-timersløpet i Le Mans er på 13.629 km lang, og størstedelen av denne brukes til daglig som offentlig vei.
  • 24-timersløpet i Le Mans har blitt arrangert hvert eneste år siden 1923, med unntak av under andre verdenskrig og i 1936 (på grunn av dårlig økonomi).
  • Det døgnlange løpet i Le Mans gjennomføres som regel med to eller flere sjåfører, som bytter på å kjøre.
  • Le Mans-løpet har vært omtalt i filmer ved to anledninger. Først i 1971, da legenden Steve McQueen lagde filmen «Le Mans» som utelukkende handlet om det spektakulære løpet. Senere, i 2003, som en del av filmen «Michel Valliant», som handler om den fiktive rally-kjøreren med samme navn.
  • 24-timersløpet i Le Mans er verdens eldste aktive billøp.