Junior Monaco Kart Cup

Junior Monaco Kart Cup var et gokart-løp spesielt for førere mellom 12 og 18 år. Løpet ble arrangert årlig av Automobile Club de Monaco og fulgte regler som er utarbeidet av Den internasjonale kartingkomiteen (Commission Internationale de Karting; forkortet CIA) og Det internasjonale bilsportforbundet (Federation internationale de l’automobile; forkortet FIA).

 

Løpet ble for første gang arrangert i 1995 og kjørte årlig frem til 2002. Etter en pause grunnet økonomiske årsaker ble løpet igjen arrangert i 2006 og pågikk frem til 2010, da det igjen ble kansellert, denne gangen grunnet tekniske årsaker. Foreløpig ser det ikke ut til at den en gang populære konkurransen kommer tilbake med det første, selv om flere ildsjeler arbeider for et ønsket comeback.

 

Deltakere og klasser

Da Junior Monaco Kart Cup ble arrangert bestod den av to klasser:

KF3-klassen for de yngste førerne, som er mellom 12 og 15 år gamle.

KZ2-klassen for eldre førere, over 15 år gamle. Selv om det ikke eksisterte noen øvre aldersgrense var Junior-cupen beregnet for unge førere under 18 år.

 

Flere av tidligere deltakere i cupen har gått videre til etablere en suksessfull karriere innen motorsport, og Junior Monaco Kart Cup har tatt æren for å legge alt til rette for å fostre flere av Europas nåværende toppførere. Blant cupens mange store sønner er Éric Salignon, franskmannen som tok det første gullet i Monaco da cupen først ble arrangert i 1995. I dag er Salignon fremdeles aktiv, og kan skryte av å ha vunnet flere mesterskap, deriblant Eurocupen i 2002. Et annet kjent navn innen motorsporten som startet karrieren sin i junior-cupen i Monaco er briten Alexander Sims. Sims stakk av med Monaco-gullet i 2002, og har siden vunnet flere ettertraktede serier og er fremdeles aktiv.

 

Kansellering

Tross av at Junior Monaco Kart Cup trakk store folkemengder i sine aktive år og til tider store popularitet, ble løpet kansellert i 2011. Dette var ikke av økonomiske årsaker, men på grunn av pågående arbeid for å utvikle Monacos havneområde (hvor cupen fant sted) ble A.C.M. (Automobile Club de Monaco) tvunget til å kansellere både junior-cupen og alle andre karting-begivenheter i området.

 

Selv om havneområdet per i dag er i god stand, har ikke noen tatt initiativet til å starte Junior Monaco Kart Cup igjen, og det er ikke mulig å fastslå om det populære løpet noensinne kommer til å gjøre comeback.

 

Tidligere vinnere

Flere av vinnerne og deltakerne ved Junior Monaco Kart Cup har gjort stor suksess i billøp, enten innen gokart eller andre motorsporter. Her er en oversikt over alle vinnerne ved den populære cupen:

 • 1995: Éric Salignon (født 22 juni, 1982 i Carpentras, Frankrike). Salignon fikk æren av å ta med seg det første gullet som noensinne ble utdelt ved Junior Monaco Kart Cup. Den talentfulle franskmannen er fremdeles aktiv innen motorsport, og har sikret seg flere seire i sekken siden Monaco.
 • 1996: Nelson van der Pol (født 25 september, 1982 i Nederland). Van der Pol tok gullet i 1996, og har siden blitt en av Nederlands aller beste sportsutøvere innen motorsport. I 2003 vant han det nederlandske Formula Ford mesterskapet.
 • 1997: Marvin Bylitza (Tyskland)
 • 1998 og 1999: Den kjente Formel 1-føreren Robert Kubica (født 7. desember 1984 i Kraków, Polen) startet motorsport-karrieren sin som gokart-fører i Monaco og skapte overskrifter da han stakk av med gullet to år på rad i 1998 og 1999. Kubica har gjennomført nesten 80 løp i løpet av sin karriere, og i 2005 vant han World Series by Renault.
 • 2001: Sebastian Vettel (født 3. juli, 1987, i Heppenheim, Tyskland) tok junior-cupens gullpokal i 2001, og har siden blitt en suksessfull Formel 1-fører som i dag kjører for Ferrari. I 2010 utmerket han seg som den yngste verdensmesteren noensinne, en tittel han beholdt frem til 2014. Før han gikk over til Ferrari i 2015 var han en lojal fører for Red Bull.
 • 2002: Alexander Sims (født 15. Mars, 1988, i London, England) tok gullet i 2002, og har siden markert seg som en av Europas mest talentfulle unge motorsport-førere. I 2008 ble han tildelt McLaren Autosport BRDC Award som deles ut til lovende unge britiske førere.
 • 2006: Scott Jenkins (Storbritannia)
 • 2007: Max Goff (Storbritannia)
 • 2008: Brandon Maïsano (Frankrike)
 • 2009: Carlos Sainz Jr. (Spania)
 • 2010: Charles Leclerc (Monaco)