Karting World Championship

Karting World Championship (forkortet KWC) er en årlig konkurranse som arrangeres i samarbeid med Den internasjonale kartingkomiteen (Commission Internationale de Karting; forkortet CIA) og Det internasjonale bilsportforbundet (Federation internationale de l’automobile; forkortet FIA). Hvert år finner begivenheten sted i ulike vertsland.

Mesterskapet er gokartens flaggskip-begivenhet, som besøkes av tusener på tusener av ivrige karting-entusiaster hvert eneste år. Selve konkurransen i Karting World Championship spiller seg ut over fem runder, som hver og en foregår i forskjellige land.

Tradisjonelt sett har førerne konkurrert i 100cc Formula A karter, men dette endret seg i 2007, da KF1, 125 cc karter ble introdusert i konkurransen. Disse kjøretøyene var utstyrt med en elektrisk starter og clutch som erstattet de klassiske Formula A bilene. I 2010 ble nok en oppgradering innført, og førerne konkurrerte med KF2-karter.

Generelle krav til deltakere

Karting World Championship er åpen for førere fra alle land og uavhengig av kjønn. Minimumsalder for å delta er 14 år, og det finnes ingen maksimumsalder. Deltakere som er yngre enn 17 år må ha tillatelse fra en forelder og være ledsaget av en voksen under konkurransen.

KWC har strenge regler for vekt, og har kun én vektklasse på 90 kg. Lettere førere blir utstyrt med ekstra vekter for å utjevne dem med de andre kjørerne på 90 kg. KWC er istand til å tilby opp til 35 kg av motvekter, og førere som veier mindre enn 55 kg må derfor ta med seg egne vekter for å passe på at de når vektkravet. Det er lov å ta i bruk tunge vester, seteinnlegg og lignende for å nå målet. Alt av utstyr førerne selv medbringer blir sikkerhetsklarert før løpet starter.

Kvalifisering til finale

Karting World Championship består av totalt 10 løp, inkludert 8 kvalifiseringsløp (20 minutter per løp) og 1 semifinale på 30 minutter. Totalt 64 deltakere som har kvalifisert seg gjennom de første 8 løpene er med i semifinalen. Semifinale-konkurrentene blir delt inn i 4 grupper bestående av 16 førere per gruppe.

Finalen består av de 16 beste førerne i semifinalen i tillegg til 8 ekstra førere som må kvalifisere seg gjennom en ekstra runde i en Match Race. Det er deltakerne som havnet på 17-32 plass i semifinalen som har mulighet til å kvalifisere seg til å bli med blant de ekstra 8 i finalen. Disse deltakerne starter på 17-24. plass i finalen, mens de 16 beste semifinaledeltakerne starter på 1-16. plass.

Årets Karting World Championship

Årets KWC finner sted i Madrid, Spanias solrike hovedstad, fra 20-30. juli. 2017 er den 13. utgaven av denne populære, internasjonale konkurransen og verdens ledende kartere samles igjen for å feire seg selv og for å kåre en kvalifisert vinner.

Årets bane er utendørs, 850 meter lang og vid nok til å legge til rette for et godt løp for alle deltakere. Her finner en for første gang laser-pitstops, som tidligere har utmerket seg som svært suksessfulle ved andre konkurranser. KWC i Madrid inkluderer 30 nye Dino-karter som kommer utrustet med Subaru 400 cc motorer. Takket være disse nye kjøretøyene kan løpene utføres med hele 25 førere i hver runde.

Baneområdet er utrustet med toppmoderne fasiliteter og befinner seg et knapt stenkast unna Madrids største shoppingsentre. Her kan deltakere og gjester unne seg en pause og sveipe kredittkortet, spise et bedre måltid eller gå på kino. Fra sentrum i Madrid tar det omtrent 30 minutter å ankomme banen med bil, men det er også fullt mulig å ta metroen og nå banen på 45 minutter. Madrids internasjonale flyplass ligger omtrent 45 minutter unna med bil.

Den internasjonale kartingkomiteen (Commission Internationale de Karting)

Den internasjonale kartingkomiteen (forkortet CIK fra det franske navnet) er den internasjonalt anerkjente hovedorganisasjonen for karting, og fungerer som en utøvende kraft når det gjelder sanksjonering av nye regler innen sporten. CIK ble grunnlagt i 1962 og har sitt hovedsete i Paris. Sittende komité-president er Shaikh Abdulla bin Isa Al Khalifa, som overtok stillingen i 2010.

Det internasjonale bilsportforbundet (Federation internationale de l’automobile)

Det internasjonale bilsportforbundet (forkortet FIA fra det franske navnet), er organet som styrer de fleste store konkurranser innen bilsport. Organisasjonen ble grunnlagt i Paris i 1904, og i dag har FIA 157 nasjonale underorganisasjoner spredt over 118 land. Hovedsetet er fremdeles i Paris, på famøse Place de la Concorde. Sittende president er Jean Todt.