Om karting

Karting, bedre kjent som gokart eller formel K, er en populær motorsport hvor sjåfører kjører et lite, motorisert kjøretøy med fire hjul på en lukket bane. Kjøretøy innen karting ligner på en vanlig bil, men mangler hjuloppheng, karosseri og alt av utrustning og komfort. Derimot har en gokart-bil en kraftig motor, gode bremser, og er bygget for fart og spenning i sikrede omgivelser.

Gokart ble først utviklet i California i 1956, og har siden vunnet popularitet blant motorentusiaster over hele verden. Samtidig har sporten utviklet seg til å ha mer fokus på sikkerhet og gode baneanlegg enn da karting først ble testet ut. Mens de første karterne måtte nøye seg med midlertidige grusbaner, kan dagens deltagere rase rundt på flotte baner med store tribuneanlegg.

Karting blir ofte sett på som en trygg introduksjon til andre og mer ekstreme former for motorsport. For mange representerer en runde på gokart-banen det første møtet en har med den spennende motorsportverdenen, og er med på å skape en livslang interesse for sporten.

Fart og spenning – i trygge omgivelser

Et av de største trekkplasterne ved karting er at dette er en aktivitet som tillater en å komme opp i store hastigheter uten å risikere liv og lemmer. Gokart-biler varierer med tanke på fartsmuligheter, og de aller raskeste (de såkalte «Superkartene») kan komme opp i en fart på mer enn 260 kilometer i timen. De meste vanlige gokart-bilene er ikke fullt så raske, og kommer vanligvis ikke opp i en større fart enn 150 km/t.

Gokart-biler er tilpasset ulike aldersgrupper, helt fra fylte seks år og oppover. Det kan kanskje høres uhørt ut at en seksåring kan suse rundt på en gokart-bane, men så lenge forholdene er lagt til rette er det ingenting i veien for at neste generasjons motorsport-entusiaster ikke skal få prøve seg. Nybegynnere kan prøve seg med en trenings-Cadetti, som er spesielt tilpasset barn fra 6 til 13 år. Motoren til dette treningskjøretøyet er turtallsbegrenset, og har en topphastighet som er begrenset til 55 km/t.

 

Karting som motorsport

Karting er allment akseptert som en motorsport over hele verden. Både amatører og profesjonelle gokartere kan prøve seg på kartingbanen, og karting som en konkurransesport er anerkjent av det internasjonale bilsportforbundet (også kjent som FIA, en forkortelse for Fédération Internationale de l’Automobile).

 

Deltakere så unge som 8 år kan delta på gokart-konkurranser, og deles vanligvis inn i aldersklasser på tre årstrinn per gruppe, avhengig av serien. Gokart-konkurranser utføres både innendørs og utendørs.

 

Regler som sørger for sikkerheten til sjåførene påbyr at alle gokartere er påkrevd følgende utstyr:

 • Heldekkende hjelm. Hjelmen må ha en internasjonal sertifisering (Snell SA2005 eller K2005) for å bli godkjent.
 • Finlandshette (racing-balaklava). En finlandshette er en slags hettelignende lue som dekker hodet og halsen men lar ansiktet være åpent.
 • Kjøredress. En slitesterk kjeledress spesiallaget for motorsport er påkrevd for sjåfører i alle klasser.
 • Hanske
 • Skikkelige sko (som dekker anklene)
 • Beskyttende vest og nakkekrage er som regel høyst anbefalt men ikke påkrevd.

 

Opprinnelse

Karting er offisielt anerkjent som en amerikansk oppfinnelse, da racerbilmekanikeren Art Ingels bygde den første gokart-bilen i 1956. Denne nye formen for motorsport ble raskt populært, og spredte seg utenfor Californias, og til sist USAs, grenser. Karting er særlig populært i Europa, og særlig i land som Frankrike og Italia, hvor bilsport har lange tradisjoner.

 

Den første produsenten som spesialiserte seg i karting var det amerikanske selskapet Go Kart Manufacturing Co., som åpnet dørene i 1958. Ett år senere kom McCulloch, det første firmaet som utelukkende produserte motorer for gokarts. Den første motoren (McCulloch MC-10) var en tilpasset motorsag-motor. På 60-tallet ble motorsykkelmotorer tilpasset gokarter og til slutt ble det startet opp produsenter som spesialiserte seg til å utelukkende finne opp motortyper utelukkende tilpasset karting.

Visste du at..?

 • Karting er verdens mest populære motorsport
 • Michael Schumacher, utvilsomt tidenes mest suksessfulle racersjåfør, sa en gang at han lærte alt han behøvde å vite om motorsport da han drev med karting
 • Ayrton Senna har beskrevet gokart som «den reneste formen for motorsport»
 • De fleste gokart-biler har kun bakhjulsbremser
 • Per i dag er det 29 motorsport-klubber i Norge som driver med karting