Victor Martins

Victor Martins (født 16. june, 2001) er et ungt talent innen fransk fransk motorsport. Martins kommer fra den lille franske landsbyen Varennes-Jarcy som ligger sør for Paris. Han er foreløpig mest kjent for å ha tatt seieren i WSK European Championship i 2016, og det forventes store ting fra den unge føreren i fremtiden.

Martins kjører alltid med nummeret 29 og har ennå ikke bundet seg til en spesifikk klubb.

Oppvekst

Victor Martins er bare 16 år gammel, men har allerede rukket å bli et av motorsportens aller største stjerner. Mye av suksessen kan skyldes at Martins allerede som svært ung ble interessert i idrett generelt, og særlig alt som innebar fart og spenning.

Opprinnelig var det gymnastikk som interesserte Martins, og han var et aktivt medlem av Club de gymnastique de Sénart – et treningssenter i nærheten av hvor han vokste opp. Han konkurrerte på høyt nivå allerede som 8-åring, og i 2011 vant han det franske mesterskapet i gymnastikk for sin aldersklasse.

Som 11-åring skulle Martins gjøre en oppdagelse som kom til å forandre livet hans og gi ham et nytt mål å jobbe mot. Det var på dette tidspunktet at han oppdaget karting, gjennom en venn av faren sin, som var pilot-fører for Porsche Carrera Cup France. Mens han står og beundrer kjøretøyet, blir han oppdaget av eieren av banen, som sørger for at han blir medlem av klubben Lieusaint 2.

I 2014 begynner Martins å konkurrere for fullt, etter noen år med opplæring og introduksjon til gokartens spennende verden. Det første løpet han skal fullføre er det franske mesterskapet i kategorien Cadett Mini. Martins havner bare på sjetteplass, men har nå fått karting-dilla og lar seg ikke stoppe. Neste år går alt mye bedre da han tar bronsen med en solid tredjeplass.

Omtrent samtidig som Martins begynner å etablere seg som en karting-konkurrent en bør være obs på, mottar han sitt «Diplôme national du brevet» med toppkarakterer fra den franske ungdomsskolen, og studerer videre ved «Centre national d’enseignement à distance» – en skole spesielt tilpasset elever som ønsker fjernundervisning. Slik kan Martins fortsette å fokusere på å forbedre karting-evnene sine, uten å gå glipp av uvurderlig undervisning.

I 2015 blir han medlem av det franske karting-programmet for ungdommer mellom 10 og 15 år, og er dermed offisielt støttet av «Fédération Française du Sport Automobile» (den franske forbundet for motorsport, forkortet FFSA).

Internasjonal suksess

Ett år senere, i 2016, gjør Victor Martins sin store internasjonale debut, til interesse og glede for fans av idretten fra alle verdenshjørner. Tross at gutten på dette tidspunktet ikke har mer enn et par år under beltet, oppnår han fantastiske resultater, og havner på tredjeplass i den europeiske mesterskapet for OK-Junior.

I november 2016 deltar han i verdensmesterskapet i klassen OK-Junior, som dette året ble arrangert i Bahrain, og til sin egen store overraskelse stikker han av med hele seieren. Ekspertene begynner allerede å sammenligne ham med det unge bilsport-talentet fra Belgia, Stoffel Vandoorne, på grunn av hans evne til konsentrasjon og gode fysiske form. Det er offisielt – Victor Martins er det neste stjerneskuddet på den franske motorsport-himmelen!

Den unge og nybakte verdensmesteren hviler ikke lenge på sine laurbær, og setter sporenstreks i gang med trening til neste konkurranse. Tidlig i 2017 oppgraderer Martins til en enkeltseter og deltar i det franske F4-mesterskapet i klassen OK. Med 91 poeng tar han igjen gullet, og beviser at han virkelig har fortjent en plass blant de største franske (og europeiske) talentene innen karting.

Sesongen for i år er ennå ikke over, og det gjenstår å se om Victor Martins klarer å beholde verdensmester-tittelen sin. Likevel er det ingen grunn til å tro noe annet, for denne karen er ikke klar for å gi seg med det første!

Oppsummert

Victor Martins er et navn en allerede nå bør bemerke seg, for dette er neppe det siste vi hører fra dette unge talentet, som allerede har rukket å bli verdensmester i sin klasse. Her er en oppsummering av de største milepælene i Martins korte, men innholdsrike, karriere.

  • I 2015 havnet han på tredjeplass i det franske cadett-mesterskapet
  • Neste år, i 2016, tok han bronsepokalen i det europiske junior-mesterskapet, med to seire
  • Samme år (2016) vinner Martins verdensmesterskapet i klassen OK-Junior i Bahrain